Volumul investitiilor imobiliare a ajuns la 1 miliard de euro in 2017. Vanzarea Radisson a urcat segmentul hotelier la o pondere de 18%, peste segmentul de birouri
Volumul investitiilor imobiliare in Romania a ajuns in 2017 la aproximativ 1 miliard de euro, valoare cu aproape 10% mai mare decat cea inregistrata in 2016 (890 milioane euro), conform datelor JLL Romania.
De asemenea, numarul tranzactiilor a crescut, valoarea medie a fiind de aproximativ 28,5 milioane de euro.
Volumele pietei au fost dominate de tranzactiile cu proprietati de retail (43%), in timp ce segmentul industrial si logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piata hoteliera cu 18%, si de cea de birouri cu 17%.
”Tranzactia prin care Elbit Imaging a vandut complexul hotelier Radisson din Bucuresti, pe fundalul unei piete de birouri letargice din punct de vedere investitional, a urcat sectorul hotelier inaintea celui de birouri din punct de vedere al lichiditatii in 2017. Este o situatie inedita. Retailul si birourile ar trebui sa domine piata de investitii avand in vedere valoarea proprietatilor existente”, a declarat Andrei Vacaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania, care a asistat Elbit in tranzactie.
Pe piata de retail cea mai mare tranzactie a anului a fost achizitia a 50% din portofoliul de retail si de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara si Iulius Mall Suceava si 3 cladiri de birouri) de catre grupului sud-african Atterbury.
Cea de-a doua cea mai importanta tranzactie pe piata de retail a fost achizitia de catre Mitiska a unui portofoliu format din 11 spatii de retail si 3 proiecte de dezvoltare de la Alpha Group.
Cea mai notabila tranzactie pe segmentul birourilor a fost achizitia de catre Immochan a Coresi Business Park din Brasov de la Ascenta Management. Alte tranzactii majore includ preluarea Green Court Building C de catre Globalworth, de la Skanska pentru 38 de milioane de euro si vanzarea ART BC catre Hili Properties pentru 30 de milioane de euro.
Pe piata industriala si de logistica, cea mai mare tranzactie din 2017 a fost cea prin care portofoliul Logicor din Romania a fost preluat de catre China Investment Corporation in cadrul unei tranzactii paneuropene. O alta tranzactie importanta este achizitia depozitului Renault din Oarja de catre Globalworth pentru 42 milioane de euro.
Din punct de vedere geografic, Bucurestiul a reprezentat aproximativ 36% din volumul total al investitiilor din Romania, mai putin decat in 2016, indicand o imbunatatire a lichiditatii in orasele secundare.
Potrivit datelor furnizate de JLL Romania, valoarea reprezinta 8% din totalul investitiilor imobiliare realizate anul trecut in regiunea Europei Centrale si de Est, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de crestere a pietei romanesti este cu mult peste cel al intregii regiuni (3,3% fata de 2016), dar cu toate acestea volumul din Romania ramane sub potential.
”Avand in vedere tranzactiile in curs pentru 2018, ne asteptam la un an bun pe piata romaneasca in ton cu estimarile privind volumele din Europa Centrala si de Est care indica pentru acest an depasirea recordului consemnat in 2017. Interesul investitorilor pentru regiune ramane ridicat”, a declarat Andrei Vacaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania.
Polonia si Cehia s-au mentinut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cota de piata de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), Romania (8%), SEE (8%) si Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL.
Cmentariile sunt închise