Ana Consulea, expert cofetar, a deschis oficial Zexe Braserie, un loc menit să redea savoare cofetăriei românești, de la prăjituri istorice culese din cărți vechi de rețete și aduse în timpurile noastre, până la dulciuri moderne în interpretări noi și originale.
Inițiativa de a-și deschide o braserie proprie, în care toate dulciurile să stea sub același acoperiș, vine la patru ani de la finalizarea studiilor, o perioadă care a presupus un efort susținut și multă cercetare la nivelul istoriei cofetăriei românești. Ana Consulea a reușit astfel să reinterpreteze, într-un mod original, rețete istorice de prăjituri românești, uitate de foarte multă lume – Tache Ionescu, Carme Sylva, Joffre și Regina Maria – prăjituri care sunt de acum înainte ușor de găsit în vitrinele Zexe Braserie.
„Cofetăria românească are foarte mult potențial. Bucureștiul interbelic era capitala cu cele mai multe cofetării și cafenele din Europa. Nicio altă cofetărie din lume nu mai este atât de vie și de cosmopolită la bază. Cuvântul care descrie cofetăria românească este asimilare, întrucât o serie de popoare și-au pus amprenta asupra ei. De la turci, greci, ruși, până la francezi, cu toții au îmbogățit-o, creând astfel o cofetărie pur românească, original, plină de personalitate și robustă. Conceptul Zexe Braserie este acela de a reda iubitorilor de dulce savuroasele prăjituri românești de care nu mai știe nimeni și a de a rafina gustul românilor pentru dulce. Zexe Braserie este, practic, o braserie interbelică, dar adusă în vremurile de astăzi, care să redea adevărata cofetărie românească, pierdută printre clătite cu Finetti, amandine din premix și ecleruri”, a declarat Ana Consulea.
Zexe Braserie vrea să redefinească conceptul de braserie interbelică, urmând să servească nu doar deserturi, dar și o serie de preparate culinare potrivite pentru micul-dejun, prânz, brunch sau gustări. La lansarea braseriei, Ana a spus că nu își putea imagina să deschidă un local sub marca Zexe fără a avea în meniu și cunoscutele fălcuțe de vițel.
La cei 26 de ani ai săi, Ana Consulea este deja un nume cunoscut în lumea iubitorilor de dulce din București, după ce a studiat arta cofetăriei în Franța, la Școala de Cofetari din Montbeliard. Aici, a avut șansa să învețe de la unul dintre cei mai buni cofetari artizani ai lumii, Eric Vergne, precum și de la alte nume mari ale cofetăriei franceze, Pierre Herme (zeul macarons) sau Miackael Azouz. După un an de cursuri intense, Ana s-a întors în România, hotărâtă să schimbe gusturi și mentalități.
Zexe Braserie și-a deschis porțile pentru public, începând de joi, 21 aprilie, și poate fi vizitată în Bulevardul Aviatorilor, nr. 65.
Autor: laura.holban@foodandbar.ro
Cmentariile sunt închise